Keliauju į Maltą: maistas ir gėrimai

Autorius BALTIC BEAUTY BLOG on . Patalpinta į Noriu žinoti

Narių vertinimas: 0 / 5

Žvaigždutė neaktyviŽvaigždutė neaktyviŽvaigždutė neaktyviŽvaigždutė neaktyviŽvaigždutė neaktyvi
 

maistas Maltoje Baltijos grožio blogas

Pica Capriciossa vienoje iš daugelio itališkų picerijų Maltoje

 

Maistas yra būdas pažinti šalį ir jos kultūrą. Turbūt vienas iš maloniausių būdų, gurmanai pasakytų, kad netgi pats geriausias, nes skonio receptoriai niekada neapgauna, šalies istorija visada atsispindi lėkštėje.

 

Jei pavalgęs jautiesi gerai, tai ir visa diena nusidažo kitokiomis spalvomis, o štai neskaniai pavalgius bent jau mane iš dalies apima pyktis ir nusivylimas. Maiste atsispindi turbūt visa krašto istorija, tad šiandien norėčiau papasakoti apie tai, ko galima tikėtis iš maisto Maltoje. Dažniausiai likdavome labai patenkinti, pamėgę vieną vietą į ją grįždavome ne kartą, tačiau mylimiausiomis vietomis noriu pasidalinti atskirame įraše.

Internete paieškoję informacijos apie Maltos maistą galvoje prieš iškeliaudami turėsite šiuos raktažodžius:

angliškas ir itališkas, riebus, pastizzi, triušiena, brangūs vaisiai.

 

maistas Maltoje Baltijos grožio blogas

Alus Cisco ir maltietiškas ožkos sūriu įdarytas pyragėlis

 

Na daugmaž taip. Kaip iš tikrųjų? Per savaitę aš netapau maltietiškos virtuvės eksperte, tik su ja susipažinau. Pirmiausia prieš vertindami turime žinoti, kad Malta ilgą laiką priklausė Anglijai. 1800 m. užimta, nepriklausomybę nuo jos atgavo tik 1964 m. Todėl ar gali būti nuostabu, jei anglų įtaka atsispindi ir maiste? Čia pat Afrika, Italija, tačiau labiausiai atsispindi Italijos įtaka. Kaip ir pas mus, Maltoje populiaru mėsainiai, McDonald'as, juk anglakalbiai labai mėgsta lankytis nuostabaus grožio šalyje, čia gali jaustis panašiai kaip namie, juk užrašai angliški, visi šalia maltiečių kalbos kalba angliškai. Sostinėje Valetoje nustebino kiek daug šeimų su mažamečiais vaikais aplink mus kirto mėsainius, bulvytes, viską užgerdami kokaloka. Kaip ir pas mus restoranuose gali nusipirkti aukštesnio lygio mėsainių su bulvytėmis, prie kurių dar patiekta salotų.

 

maistas Maltoje Baltijos grožio blogas

 

Maltietiško maisto tradicijos labiausiai atsispindi restorane ragaujant triušienos patiekalus, kuriais maltiečiai labai didžiuojasi, tačiau atsivalgę triušienos Lietuvoje pasilikome jos degustavimą saloje kitam kartui. Nepasakyčiau, kad tos triušienos patiekalų pasirinkimas labai didelis: dažniausiai restorane būna 2 - 3 troškiniai, kainuojantys apie 16 eurų. Visi kiti patiekalai, jei nėra iš mėsos, kainuoja apie 10 eurų. Pigiau pavalgyti galima Gozo saloje.

Taip pat maltietiško maisto tradicijas galite išbandyti ir vos už 40 - 50 euro centų! Sako, studentai vien juos ir kerta. Kalbu apie pastizzi, sluoksniuotos tešlos pyragėlius su rikota, vištiena, vištiena ir grybais, žirniais. Dažniausia rinkomės valgyti su vištiena. Pyragėliai riebūs, bet labai skanūs, tačiau nuo jų gali sustoti skrandis. Kartais per daug apdegę. Dažnai apibarstyti sezamu. Rekomenduoju nusipirkti, tačiau nerekomenduoju suvalgyti daugiau nei du per vieną kartą. Juos rasite lauko kioskeliuose, tačiau tikrai ne visur ir ne itin gausiai. Daugiausia mačiau Sliemoje.

 

maistas Maltoje Baltijos grožio blogas

 

Jei norite paragauti tikrų vietinių saldėsių, nuo kurių sals burna, rinkitės gatvės pardavėją, ant kurio kioskelio užrašyta PARRUCCAN. Jį radau Rabat mieste. Čia pardavinėjama aibė vietinių aukščiausios kokybės saldėsių: pyragėliai ir nuga. Viskas kainuoja po 2 eurus, nepriklausomai nuo dydžio. Aš pasirinkau didelį sausainį su figų įdaru, ir vis dar prisimenu jo skonį.

Norėdami išgerti kavos ar arbatos, kavinėje sumokėsite apie 2 eurus. Pyragėlis kainuos apie 4 eurus, o pica apie 10 - 12 eurų, makaronų patiekalai panašiai. Ledų rutuliukas jums atsieis nuo 1,50 eu.

 

maistas Maltoje Baltijos grožio blogas

maistas Maltoje Baltijos grožio blogas

 

Nepasakyčiau, kad vaisiai brangesni nei pas mus, tačiau skanesni. Importuoti. Dažniausiai itališki. Rekomenduoju kaip užkandžiui rinktis džiovintas figas. Saloje vien tik geltonos uolos, daugiau žemės ir auginimo galimybių tik Gozo saloje. Vaisius ir daržoves dažniausiai pardavinėja mažose maisto parduotuvėlėse, čia kartais rasite ir tradicinių pyragėlių, gal net keptą vištą, tačiau jos kvapas atbaidys.

Vandenį saloje teks pirkti. Litras kainuos apie 1-2 eurus. Norėdami atsigerti alaus, dažniausiai turėsite tenkintis vietiniu Cisko. Vyrui jis nelabai patiko. Rekomenduojame nusipirkti vietinio vyno. Apie jį nelabai girdime, tačiau sako, kad jis skanus.

Tradicinis maltietiškas maistas yra ilgai troškintas. Anksčiau moterys ryte uždėdavo troškinį ir nuimdavo tik prieš pietus. Dabar tradicinio maisto rasti sunku. Apibendrinant, maltietiška virtuvė tai sluoksniuotos tešlos pyragai ir pyragėliai su įvairiausiais įdarais, daržovių sriuba su žirniais ir pupelėmis, vietinės triušienos troškiniai, Gozo sūris, nuga, saldūs pyragėliai su įvairiais džiovintų vaisių įdarais. Per savaitę galima kaip reikiant sustorėti.

 

maistas Maltoje Baltijos grožio blogas

maistas Maltoje Baltijos grožio blogas

 

Dažniausiai saloje teks mėgautis itališku, tačiau gardžiu maistu. Jis užima daugiausia vietos maltiečių virtuvėje, tačiau juk ir vėl nenuostabu, Sicilija čia pat. Mėgaukitės sočia kelione po nuostabiąją salą.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Įvertinimas 4.75 (2 Votes)